Genel Bilgiler
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC); plajları, tarihi yerleri, casinoları ve gece hayatı ve ön plana çıkan, görülmesi gereken bir ülkedir.
Türkiye’de ‘yavru vatan’ olarak da bilinmektedir.
Lefkoşa ülkenin başkentidir.
Resmi dil Türkçedir.
Lokasyon / Konum
Akdeniz’de bulunan Kıbrıs adasının kuzeyinde yer alır.
En Çok Ziyaret Alan Şehirleri
Lefkoşa, Gazimagosa, Güzelyurt, Girne, İskele
İklim / Hava Durumu
Akdeniz iklimi hüküm sürmektedir. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlıdır.
Yüzölçümü: 3,355 kilometrekare (Kıbrıs adasının yüzde 36,5’i)
Din: Yüzde 98,71 Müslüman, yüzde 0,7 Hristiyan
Kıbrıs Bitki Örtüsü
Kıbrıs’ın hakim olduğu bitki örtüsü maki bitki örtüsüdür. Ortalama boyutları 1-2 metre olan küçük ağaç ve çalılıklardan oluşmaktadır. Kurak koşullarda dayanıklı olabilen maki bitki örtüsüne sahip ağaçlar arasında yabani zeytin, böğürtlen, akdeniz defnesi, sandal ağacı, zakkum gibi ağaçlar yer almaktadır. Maki bitki örtüsü toprağın üzerinde çok sık bir ağ oluşturmaktadır.
Bankalar&Döviz KKTC’nin resmi para birimi Türk Lirası’dır. Bankalar resmi tatiller dışında hafta içi 08:00-12:00/14:00-16:00 saatleri arasında çalışır. Her türlü döviz, bankalarda veya döviz bürolarında değiştirilebilir. Adada Visa, Master, American Express gibi kredi kartları da nakit yerine kullanılabilmektedir.
KKTC ‘ de yaz / kış saati uygulaması vardır.
Kamu Hizmetleri Servisleri
Müzeler: KKTC’de yaz sezonu boyunca müze ziyaret saatleri değişebilmektedir. Bilgi için Müzeler ve Eski Eserler Dairesi’ne (0090 392 227 2916) başvurulabilir. Kışın müze ziyaret saatleri ise 09:00-13:00 ve 14:00-16:45 arasıdır. Müzeler resmi tatillerde kapalıdır.
Ülke Mutfağı / Ne Yenir Ne İçilir
Kıbrıs mutfağındaki yemekler, başka dünya mutfağındaki yemeklerin değiştirilmesiyle oluşmuştur. Sebze yemekleri, ızgaralar, hamur işleri, balık, çorba, kebap, lahmacun ülkedeki önemli lezzetlerdir. Zeytinyağı ve hellim peynirinin de önemi büyüktür.
Kıbrıs’a özgü yemeklerin başında ,
Kolokas , molehiya, şeftali kebabı, fırın kebabı, çakıstes ve içecek olarak da zivana gelmektedir.
Ne Zaman Gidilir
Her mevsim gidilebilir.
Kuzey Kıbrıs’a nasıl gidilir?
Öncelikle Kuzey Kıbrıs’a giderken Türk vatandaşlarının pasaporta ihtiyacı yoktur. Havaalanın’da dış hatlardan uçağa binilir. Pasaport kontrolünde sadece kimlikle birlikte KKTC ile ilgili bir form doldurulmaktadır. Bu kağıt dönüşte de istenmektedir bu yüzden kaybedilmemesi gerekmektedir. Yaklaşık bir buçuk saat sonra Ercan Havaalanına iniş yapılmaktadır. KKTC Ercan havaalanı başkent Lefkoşa’ya 23, Girne’ye 44, Magosa’ya 50 kilometre (km) uzaklıktadır. Alsancak’tan Larnaka’ya 95 km (1 saat 10 dakika), Baf’a 150km ( 2-2 saat 30 dakika) uzaklıktadır. Havaalanından araç kiralanabilmektedir. Taksi hizmeti de mevcuttur. Ya da 2 saatte bir kalkan KIBHAS otobüsleri tercih edilebilir. Kuzey Kıbrıs’ta TL geçerlidir. Döviz alımına gerek yoktur. Ayrıca Mersin’in Taşucu limanından kalkan feribotlar/arabalı vapur ile Girne’ye ulaşmak da mümkündür.
Özel araç kiralama da olasıdır ancak tam da ilk karayollarının yapıldığı yıllarda İngiliz yönetimi altında kalan Kıbrıs’ta trafiğin İngiltere’de olduğu gibi soldan akmaktadır.