Skip to content

Festivaller

festival

Festivaller

 

Girne Zeytinlik Festivali (Ekim)

Kıbrıs Rakı Festivali (Mayıs)

Güzelyurt Portakal Festivali (Haziran-Temmuz)

Bellapais Klasik Müzik Festivali (Mayıs – Haziran)

Tepebaşı Medoş Lalesi Festivali (Mart)

Lapta Turizm Festivali (Haziran)

Doğanköy Alıç Festivali

Kıbrıs Tiyatro Festivali (Eylül)

Yiğitler Gavgarıt Festivali – Değirmenlik

Mormenekşe Enginar Festivali (Nisan)

Avtepe Medoş Lalesi Festivali – Yeni Erenköy (Mart)

Kalavaç Gıbrızlı Kültür ve Sanat Festivali – Değirmenlik

(Nisan)

Karpaz Turizm Şenlikleri – Kumyalı (Nisan)

Yeniboğaziçi Karpuz Festivali (Mayıs-Haziran)

Büyükkonuk Eko Günleri (Mayıs-Ekim)

Hisarköy Orkide Festivali – Lapta

Akdeniz Ayrelli Festivali – Lapta

Beylerbeyi İpek Kozası Festivali (Mayıs)

Gazi Mağusa Çocuk Festivali (Mayıs-Haziran)

Kıbrıs Tango Festivali (Mayıs-Aralık)

Kırıkkale Gabbar Festivali Değirmenlik (Haziran)

Sinde Panayırı – İnönü (Haziran)

Gazi Mağusa Kültür Sanat ve Turizm Festivali (Haziran-Temmuz)

İskele Festivali (Haziran-Temmuz)

Beyarmudu Patates Kültür Sanat Festivali (Temmuz)

Lefkoşa Gençlik Karnavalı (Ağustos)

Mehmetçik Üzüm Festivali (Ağustos)

Yeniboğaziçi Pulya Festivali (Ağustos)

Serdarlı Babutsa Kültür ve Sanat Festivali (Ağustos)

Geçitkale Hellim Festivali (Ağustos)

Salsa Dans Festivali (Ağustos-Eylül)

Tatlısu Harnup Festivali (Eylül)

Mağusa Gençlik Festivali (Eylül)

Yedidalga Verigo Festivali

Yeşilırmak Çilek Festivali

Lefke Ceviz Festivali

Lefke Hurma Festivali

Bağlıköy Eko Günleri

Bağlıköy Paluze Günü

Alaniçi Hasat Festivali

Kalkanlı Çakısdez Festivali

Görneç El Makarnası Festivali

Esentepe Zerdali Festivali

Alayköy Tahıl Festivali

Karşıyaka Ahlat Festivali

Dipkarpaz Kumdan Kale Festivali

 

Girne’nin en önemli festivali ve aynı zamanda en büyük festivali zeytin festivalidir. Zeytin toplama dönemi Ekim ayındadır. Girne şehrinde gerçekleşme ve bu festivalde çeşitli etkinlikle ile bu festivale katılabilirsiniz. Bu festivalde sıcak zeytinli ekmek, hellim peyniri herse, çakites gibi ikramlar bulunmaktadır.

 

Güzelyurt Portakal Festivali Güzelyurt’un en büyük festivali olduğu için çok önemlidir. Haziran ayında gerçekleşmektedir. Bu festivalde taze sıkılmış portakal suyu ile taze limonata tadına bakabilirler. Bu festivalde ayrıca limonata, mandalina, portakal, kabuğundan reçelle, bergamot macunu, bergamot kabuğu reçelli,  limon, greipfrut, bergamot, yabani portakalı da bulunmaktadır. Güzelyurt’a toplu ulaşım araçları saate bir gitmektedir ve 18:00 dan sonra servis bulunmamaktadır.

 

Uluslararası Bellapais Müzik Festivali

Bir Dünya markası haline gelen geleneksel Kuzey Kıbrıs Uluslar arası Bellpais müzik festivali her yıl Mayıs-Haziran Tarihleri arasında düzenleniyor.

 

Uluslararası Mağusa Kültür Sanat Festivali

Haziran-Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilen uluslar arası Mağusa Kültür Sanat Festivali de Kuzey Kıbrıs’ın en önemli ve görkemli festivali arasında yer alıyor.

 

Kıbrıs Tiyatro Festivali

Lefkoşa Türk Belediyesi’nin Eylül ayında geleneksel olarak düzenlediği Kıbrıs Tiyatro Festivali Kuzey Kıbrıs’ın en Önemli festivallerinden biri arasında yer alıyor.

 

Uluslararası Girne Zeytin Festivali

Girne Belediyesi her yıl Ekim ayında düzenlediği ‘’uluslararası zeytin Festivali’’ ile Kıbrıs’ın kutsal ağaçlarından olan zeytin kültürünü yaşatmaya üst düzey başarıyı yakalamış durumda.

 

‘’Avrupa’nın İncisi’’ Güzellik Yarışması

Lefkoşa Türk Belediyesi’nin tarafından Eylül ayında düzenlenen Avrupa’nın İncisi Güzellik yarışması Kuzey Kıbrıs’ın  en gözde etkinlikleri arasında yer alıyor.

 

 

Bellapais İpek Koza Festivali

Green Peace Eylem Birliği her yıl mayıs ayında bu etkinliği düzenliyor. Etkinlik süresince Bellapais Manastırı da ziyaret edilebilir. Köylüler tarafından yapılanipek koza el sanatları da sergilenmektedir.

 

Lapta Turizm Festivali

Lapta Kuzey Kıbrıs’ta popüler turizm yerlerinden biridir. Belediye her yıl haziran ayında bu turizm festivalini düzenliyor. Bu festival süresince de birçok etkinlik düzenlenmektedir.

 

Miss Kuzey Kıbrıs Güzellik Yarışması

Ağustos ayında düzenlenen Miss Kuzey Kıbrıs Yarışması ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetini özellikle uluslar arası yarışmalarda temsil edecek güzelin belirlenmesi nedeniyle çok büyük önem taşıyor.

 

Güzelyurt Portakal Festivali

Kuzey Kıbrıs’ın Köklü festivallerinden birisi olan Güzelyurt Portakal festivali Haziran-Temmuz Tarihleri arasında gerçekleştiriliyor.

 

 

İskele Festivali

Kıbrıs’ta festival kültürünün yerleşmesine en büyük katkıyı sağlayan Uluslar arası İskele Festivali Haziran-Temmuz Ayları arasında düzenleniyor.

 

Mehmetçik Üzüm Festivali

Mehmetçik Üzüm Festivali ve bu çerçevede düzenlenen Uluslar arası Altın Salkım Belgesel Film Festivali Ağustos ayında gerçekleştiriliyor.

 

Hellim Festivali

Kıbrıs’ın önemli yerel ürünlerinden biri olan Hellim’e sahip çıkmak amacıyla Ağustos-Eylül tarihleri arasında Geçitkale Belediyesi tarafından düzenleniyor.

 

Harnup Festivali

Tatlısu Belediyesi tarafından Eylül ayında düzenlenen geleneksel Uluslar arası Harnup Festivali’de oldukça renkli geçiyor.

 

 

 

Lapta Turizm Festivali

Lapta Kuzey Kıbrıs’ta popüler turizm yerlerinden biridir. Belediye her yıl haziran ayında bu turizm festivalini düzenliyor. Bu festival süresince de birçok etkinlik düzenlenmektedir.

 

Yeniboğaziçi Pulya Festivali

Yeniboğaziçi’nde Ağustos ayında düzenlenen Pulya Festivali çerçevesinde Uluslar arası Aysergi Pulya Karikatürcüler Buluşması’da gerçekleştiriliyor.

 

Büyükkonuk Eko Günler-Eco Days

Eski ve bazı unutlmuş Kıbrıs’a özgü gelenek ve tatlara yeniden hayat veren Büyükkonuk  Eko-Gün etkinliği Ekim ayı içerisinde gerçekleştiriliyor.

 

Avtepe Lale (Tulipa Cypria) Karpaz Festivali

Tulipa Cypria lalesi Kuzey Kıbrıs’ta koruma altına alınmıştır. Tepebaşı ve Avtepe köylerinde bulunmaktadır. Doğa severler her yıl Mart ayında Avtepe, Karpaz Köyü’nde bu etkinliği düzenliyor .

 

Lefke Tarih Festivali

Lefke Belediyesi’nin desteğiyle Lefke Turizm Derneği her yıl Kasım ayında bu festivali düzenliyor.

 

Avtepe Lale (Tulipa Cypria) Karpaz Festivali

TulipaCypria lalesi Kuzey Kıbrıs’ta koruma altına alınmıştır. Tepebaşı ve Avtepe köylerinde bulunmaktadır. Doğa severler her yıl Mart ayında Avtepe, Karpaz Köyü’nde bu etkinliği düzenliyor .

 

Lefke Ceviz Festivali

Lefke Turizm Derneği her yıl haziran ayında Ceviz Festivali düzenliyor. Köylüler festivalde en iyi ürünleri ceviz macununu sizlere sunuyor.

 

 

 

Avtepe Lale (Tulipa Cypria) Karpaz Festivali

TulipaCypria lalesi Kuzey Kıbrıs’ta koruma altına alınmıştır. Tepebaşı ve Avtepe köylerinde bulunmaktadır. Doğa severler her yıl Mart ayında Avtepe, Karpaz Köyü’nde bu etkinliği düzenliyor .

 

 

 

Tatlisu Harnup Festivali

Tatlısu köyü Belediyesi bu etkinliği her yıl Eylül ayında düzenliyor. Festival süresince keçiboynuzu gibi birçok ürünün tadına bakabilirsiniz.

 

Geçitkale Hellim Festivali

Geçitkale köyü Belediyesi her yıl Ağustos – Eylül aylarında hellim peyniri festivali düzenliyor. Köylüler tarafında yapılan hellim ve lezzetli ürünler sunuluyor.

 

Mehmetçik Üzüm Festivali

Mehmetçik Belediyesi Her yıl Ağustos ayında bu etkinliği düzenliyor. Köylüler Festivalde üzüm gibi pek çok ürün sunuyor.

 

 

İskele Geleneksel Festivali

İskele Belediyesi her yıl Haziran – Temmuz döneminde bu etkinliği düzenliyor. Geleneksel bir doğaya sahip.

 

Girne Kültür Festivali

Girne Belediyesi Her yıl Ağustos ayında bu etkinliği düzenliyor. Festivalde birçok geleneksel etkinlikler ve konserler vardır.

 

 

Güzelyurt Portakal Festivali

Güzelyurt Belediyesi her yıl Haziran-Temmuz aylarında bu etkinliği düzenliyor. Festivalde folklorik etkinlikler dahil olmak üzere birçok ilginç aktiviteler vardır.

 

Uluslararasi Girne, Templos Zeytin Festivali

Girne Belediyesi (Girne) her yıl Ekim ayında bu etkinliği düzenliyor. Zeytin ağacı çok popüler olarak kutsal ağaç adında kutlanmaktadır.

 

 

 

Kibris Tiyatro Festivali

Lefkoşa Belediyesi her yıl Eylül ayında bu etkinliği düzenliyor. Gelecek kuşaklara tiyatro geleneği miras bırakmak için çalışıyor. Lefkoşa tam bir tiyatro şöleni ve coşkusuna ev sahipliği yapıyor. Son olarak “Yaşamak İçin Uyanmak Gerek, Uyanmak İçin Tiyatro” sloganı ile perdeleri açmıştır.

 

Uluslararası Mağusa Kültür Ve Sanat Festivali

Bu festival, Mayıs-Haziran aylarında gerçekleşir. Kuzey Kıbrıs’ın en popüler ve etkileyici festivallerinden biridir.

 

Uluslararası Bellapais Müzik Festivali

Dünyaca ünlü geleneksel Kuzey Kıbrıs Uluslararası Bellapais Müzik Festivali, Mayıs-Haziran aylarında yılda 2 kez gerçekleşir.

 

Büyükkonuk Eko Gün Festivali

Eko Gün Festivali,her yıl Mayıs ve Ekim aylarında Eko Turizm Derneği tarafından düzenliyor. Festivalde geleneksel Kıbrıs gümrük, yemekleri ve spesiyalleri bulunmaktadır.

 

 

Kıbrıs Rakı Festivali

Tam 7 gün süren festival boyunca katılımcılar, festivale katılan restoranlarda mezelere ve eğlenceye doyuyor. Festivale Girne Limanı’nda katılanlar ise birbirinden eğlenceli aktivitelerden yararlanacak ve festivaldeki en renkli, en güzel anlarını, Girne Limanı’nın girişine yerleştirilen Kıbrıs Rakı Festivali heykelinin önünde çektirecekleri fotoğraflarla ölümsüzleştirecekler.

 

Festivalde yok yok! Çakıstes, gabbar turşusu, kızarmış hellim gibi mezelerden samsı tel kadayıfı, şamişi lokma, şammali, bişi, köfter, paluze ve golifa gibi tatlılara; mücendra, herse gibi pilav çeşitlerinden şeftali kebabı, kleftiko, küp kebabı, molohiya, lalangı ve kolokas gibi yerel lezzetlerle masaların tadına doyum olmayacak. Ada dolusu muhabbet, eğlence ve lezzet dolu bu festivali kaçırmayın.

 

 

Koruçam Aziz George Festivali

 

Maronitlerin yaşadığı Koruçam köyünde  “Aziz George Festivali” düzenleniyor.

 

Festival, Koruçam Kulübü, Lapta Belediyesi, Koruçam Muhtarlığı, Maronit Temsilciliği Ofisi ve Antonis Hadjirousos Ailesi tarafından organize ediliyor.

Lapta Belediyesi’nin organize ettiği programa göre, Festival açılış töreni ve rehber eşliğinde köy turu yapılacak.  St. George Kilisesi’nde ayin düzenleniyor.

 

Açılış töreninin ardından geleneksel şarkılarla eğlence eşliğinde “Kkelpastin” (külbastı) etkinliği düzenleniyor. Bu etkinlikte, eskiden yapıldığı gibi ızgara etler, salatalar ve şaraplar sunuluyor.

 

Festivalin ikinci ve son gününde  köy meydanında ev yapımı yiyecekler ve el işlerinin de sunulacağı pazar kuruluyor.

Kutsal ayinin ardından iki toplumlu bisiklet yarışı düzenlenerek Koruçam doğası tanıtılacak.

Kilise meydanında köy kulüplerinin sunacağı geleneksel danslar ve çocuklara yönelik atölye düzenlenecek. Çocuklar trambolinde eğlenecek, resim ve kil çalışmaları yapabilecek.

Aynı anda futbol sahasında ise klasik araba sergisi yer alacak.

 

Yedidalga Verigo Festivali

 

Yeşilırmak Yedidalga Üreticiler Birliği tarafından düzenlenen Geleneksel Verigo Festivali Yedidalga’da köyünde yapılıyor.

 

Lefke Belediyesi, Lefke Avrupa Üniversitesi, Yedidalga ve Yeşilırmak muhtarlıklarının işbirliğinde düzenlenen Geleneksel Verigo Festivali Kortejle başlıyor.

Verigo ve Paluze ikramının yapıldığı festivalde; Lefke Belediyesi Halk Dansları, SEÇDER Halk Dansları, GASAD Halk Dansları, Davul Zurna Ekibi, sahne alıyor.

 

Kıbrıs Ezgileri’nin yer alacağı festivalde; Verigo gözlem ve resim yarışması yapılacak.

 

Festival çerçevesinde; Kite Surf Gösterileri, Minikler Şöleni, Kıbrıs Havaları Konserileri yapılıyor

 

Festival kapsamında ayrıca Verigo Amatör Ses Yarışması da gerçekleştiriliyor…

 

 

 

 

 

 

Lefke Hurma Festivali

Lefke Belediyesi ve Lefke Turizm Derneği işbirliğiyle düzenlenen Hurma Festivali,  Kasım ayında yapılıyor.

 

Lefke Belediyesi tarafından hurmanın tanıtılması, üreticilerin desteklenmesi ve Kıbrıs kültürünün yaşatılması amacıyla gerçekleştirilen festivaldir.

 

Lefke Bandabuliyası’nda ( Kapalı Pazar) yapılan festivalde, Uluslararası Lefke Sanatçılar Buluşması ve Sevgi Duvarı adıyla sergiler açılıyor, Cittaslow Seferihisar ve Cittaslow Lefke ilçesindeki üreten kadınlar buluşması, hurmacıların hurma ağaçlarına tırmanma gösterileri.

Hurma dalına yasemin dizme ve hurma macunu yapımı yanında halk dansları gösterilerinin, genç yetenekler konserinin yer alacağı festival kapsamında, rehber eşliğinde Lefke tanıtım turu da düzenleniyor.

 

Akdeniz Köyü Ayrelli Festivali

Akdeniz Köyü, muhteşem sahili, çam ormanları, endemik bitkileri, tarihi yerleri ve doğa güzellikleriyle, gezmeye görülmeye değer bir yerdir.

 

Lefke Ceviz Festivali

Lefke Kıbrıs’ın en eski yerleşim yerlerinden biridir. Osmanlı zamanından Türk kalmış olan bu küçük kasaba uluslarası örgütler tarafından Cittaslow yani yavaş ve sakin şehir olarak ilan edilmiş tarihi bir kasabadır. Tarihin izlerini taşıyan bu şehirde her sene Haziran ayında Ceviz Festivali düzenlenir.

 

 

Kalkanlı Çakısdez Festivali

Kalkanlı Çakısdez Festivali,  Eylül’de başlıyor. Kalkanlı Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile Kalkanlı Anıt Zeytin Ağaçları Koruma Birliği işbirliği ve Güzelyurt Belediyesi’nin katkılarıyla düzenlenen Kalkanlı Çakısdez Festivali her sene düzenleniyor.

Köy meydanında yer alan festival, her sene Eylül ayında  açılış töreniyle başlıyor.

3 gün boyunca çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapan festival, kurulacak standtlarda çakisdezin yanı sıra Kıbrıs’a özgü her türlü ürün satışa sunuluyor.

 

 

Güzelyurt Portakal Festivali

Takvimler haziran 2016 yı gösterdiği zaman Güzelyurt bölgesi inanılmaz bir coşkuya ve insan akımına uğramanın sevincini her yıl olduğu gibi bu yılda yaşayacağı bilinciyle hazırlıklarına başlıyor.

 

Bu yıl 39,uncusu gerçekleştirilecek olan Festivalin her geçen yıl ziyaretçi sayısında artış gözlemek mümkün.  Yaklaşık iki hafta süren Festivalde her yaşa hitap edecek etkinlikler, sanatçı konserleri ve çekilişler yer almaktadır.

 

Kuzey Kıbrıs’ın Kuzey batısında yer alan Güzelyurt Antik dönemde Yunanistan’dan göç eden Sparta’lılar tarafından tanrıça Afrodit için kurulduğu söylenen bir şehirdir. Narenciye üretimi açısından Kıbrıs’ın en verimli bölgesidir Güzelyurt.

Güzelyurt’ta gezilecek yerler arasında Aziz Mama Kilisesi bulunmakta, orijinal kilise Bizans olup muhtelif devirlerde yenilenip orta çağ’da Gotik stil olan yapıya dönüşmüştür. Aziz Mama Kıbrıssın en tanınmış Azizlerinden biridir. İkonlarda aslan ‘a binili ve kollarında kuzu ile tasvir edilir. Sınır kapıları açıldıktan sonra Kıbrıs Rum kemsinden araçlarla Kilisede dua edip ayin yapmak için çok sayıda Rum gelmektedir.

Güzelyurt’a ayrıca Arkeoloji ve Doğa Müzesi de vardır. 1979 da müze olarak açılan bina daha önceleri Metropolit olarak kutlanılmaktaydı. Müzede Kıbrıs’ın çeşitli yerlerinde bulunmuş eski eserler ve yerli yabancı göçmen kuş çeşitleri, böcekler, yılanlar ve balık türleri sergileniyor.

Yazın Kıbrıs adası çok sıcak olduğundan Festival gece başlayıp geç saatlere kadar sürüyor. Yerel ulaşım ne yazık ki birçok ilçede olduğu gibi Güzelyurt bölgesinde de saat 18 den sonra son buluyor.

Yazıyı Paylaş

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Diğer Yazılarımız

İletişim Bilgilerinizi Bırakın 

Kıbrıs'ta En Kazançlı
Yatırım Fırsatlarını
Kaçırmayın
 

En güncel portföyleri önce sizin öğrenmeniz için en kısa sürede size ulaşacağız.